Kansanedustaja Pia Lohikoski kävi kylässä

15.10.2024

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja keravalainen kunnallispoliitikko Pia Lohikoski kävi tutustumassa Setlementti Louhelan hävikkiruokaterminaalin toimintaan 14.10.2024 Järvenpäässä. Alla hänen ajatuksiaan vierailusta.

"Kävin tänään vierailulla Yhdessä katettu - hävikkiterminaalissa Järvenpäässä.

Yhdessä katettu –verkostolla on ruokaterminaali, johon varastoidaan keskitetysti lahjoitusruokaa. Verkostoa vetää Setlementti Louhela.

Kauppojen ja elintarviketeollisuuden lahjoittama ruoka mahdollistaa yhteisöllisten, kaikille avoimien ruokailujen järjestämisen.

Verkostoon kuuluu 15 eri tahoa, jotka noutavat hävikkiterminaalista ruokaa jakaakseen sitä eteenpäin.

Kuusi näistä tarjoaa ruoan valmistettuna lämpimänä yhteisöllisenä ateriana, jonka lisäksi viidellä toimijalla on ruokakassijako, sekä lopuilla toimijoilla on puolestaan aamiais- tai kahvitarjoilu.

Sain kuulla vierailulla, että syyskuussa 2024 näiden toimijoiden ruoka-avun piirissä oli yli 5000 ihmistä Järvenpään, Tuusulan ja Keravan alueella.

Toimijat kertoivat, että ruoka-avun tarve on lisääntynyt tänä vuonna 30%. Tämä kertoo todellisuudesta, jossa yhteiskuntamme pienituloisimmat elävät oikeistohallituksen sosiaaliturvaleikkausten keskellä.

Samaan aikaan kaupoilta saatavan lahjoitusruoan määrä on radikaalisti vähentynyt.

Laajentuvaan verkostoon haetaan mukaan yhteistyötahoja, jotka haluavat olla mukana toteuttamassa yhteisöllisiä ruokailuja tai lahjoittamalla ruokaa yhteisölliseen toimintaan.

Kiitos, että kutsuitte minut tutustumaan! Suosittelen tutustumista muillekin päättäjille.

Köyhyys, yksinäisyys, osattomuuden kokemus ja kokonaisvaltainen avun tarve ovat todellisia monelle tämän päivän yhteiskunnassa."

Vasemmalta: Yhdessä katettu -verkoston hävikkiruokaterminaalin koordinaattori Sara Tiirola, Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski, Setlementti Louhelan kansalaistoiminnan yhteisötyön johtaja Sanna Lahtinen.